LieSafer alkolukko asennettuna autoon

Alkolukko ja valvottu ajo-oikeus

Tähän artikkeliin olemme koonneet viranomaisten ja alkolukkopisteiden ajankohtaiseen tietoon pohjautuvat vastaukset yleisimpiin alkolukkoon ja valvottuun ajo-oikeuteen liittyviin kysymyksiin. Rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta (alkoholin takia) epäilty henkilö voi saada ajo-oikeutensa takaisin asennuttamalla ajoneuvoonsa alkolukon. Valvottu ajo-oikeus ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen. Valvottava henkilö saa ajaa ajoneuvoa, johon on asennettu hyväksytty alkolukko.

Alkolukko ja sen toimintaperiaatteet

Alkolukko on laite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos kuljettajalla on yli 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Tämä vastaa noin 0,2 promillen alkoholipitoisuutta veressä. Kuljettajan tulee puhaltaa alkolukkoon myös ajon aikana ennalta määrätyissä sykleissä. Ajoneuvon äänimerkki kytkeytyy päälle, mikäli kuljettaja ei anna ajonaikaista puhallusta säädetyssä ajassa tai sallittu alkoholipitoisuus ylittyy. Alkolukko ei kuitenkaan sammuta käynnissä olevaa moottoria. Alkolukko tallentaa kaikki käyttötiedot sekä mahdolliset manipulointiyritykset laitteen muistiin.

Alkolukko on asennettavissa lähes kaikkiin moottoriajoneuvoihin, kuten henkilöautoihin, kuorma-autoihin ja linja-autoihin.

Terveysperusteinen käyttö (ei valvottu ajo-oikeus)

Terveysperusteinen alkolukon käyttö tarkoittaa tilannetta, jossa terveysviranomainen toteaa, ettei ajokortin terveysvaatimus täyty johtuen päihteiden käytöstä. Alkolukon tarve voidaan määrätä henkilön ajokorttiin, mikäli terveysvaatimus ei päihteiden käytön vuoksi täyty.

Kuka voi hakea valvottua ajo-oikeutta?

Valvottua ajo-oikeutta voi hakea henkilö, jota epäillään rattijuopumuksesta tai törkeästä ratti-juopumuksesta. Valvottua ajo-oikeutta suositellaan hakemaan mahdollisimman nopeasti, jotta väliaikaisen ajokortin saanti nopeutuu.

Henkilön tulee asua vakituisesti Suomessa eikä henkilöllä saa olla muita ajo-oikeuteen vaikuttavia rajoitteita. Valvottuun ajo-oikeuteen vaikuttavista rajoitteista antaa lisätietoa Poliisi.

Alkolukkoajokortin hakeminen Poliisilta

Valvottua ajo-oikeutta voit pyytää poliisilta heti puhallutuksen jälkeen. Alkolukkoajokortin myöntää valvottavan asuinpaikan poliisi. Poliisille tulee toimittaa todistus alko-lukkoajokortin liitteeksi kaksi passikuvaa ja todistus päihdekeskustelusta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Valvotun ajo-oikeuden alkaessa Poliisi lisää erityisehdon ja antaa väliaikaisen ajokortin. Tämän jälkeen valvottavan tulee hakea Traficomin palvelupisteestä uutta ajokorttia, johon on merkitty poliisin lisäämä erityisehto.

Mitä ajokortille tapahtuu?

Henkilön syyllistyessä rattijuopumukseen poliisi määrää kuljettajalle väliaikaisen ajokiellon ja ottaa ajokortin haltuunsa. Valvottu ajo-oikeus alkaa siitä hetkestä, kun poliisi luovuttaa valvottavalle väliaikaisen ajokortin, jossa on erityisehto alkolukon käytöstä. Poliisi voi määrätä väliaikaisen ajokortin jo ennen rattijuopumusasian käsittelyä tuomioistuimessa.

Poliisilla asioimisen jälkeen valvottavan tulee hakea Traficomin palvelupisteestä uusi ajokortti, jolle tulee alkolukon käyttövaatimuksesta kertova erityisehto 69 (111). Kun Poliisin määräämä koetusaika on ohi, valvotun tulee toimittaa alkolukkoajokortti Poliisille. Poliisiviranomainen palauttaa valvotun aikaisemman ajokortin, mikäli muutoksia ei ole tarpeen tehdä määräajan jälkeen.

Lisätietoa valvotusta ajo-oikeudesta löydät UKK-osiostamme.

Alkolukon valinta sekä hankinta

Valvottua ajo-oikeutta varten asennettavan alkolukon tulee olla Traficomin hyväksymä valvottuun ajo-oikeuteen. Vain osa markkinoilla olevista alkolukoista on hyväksyttyjä käytettäväksi valvotussa ajo-oikeudessa. Osa vanhemmista ja käytetyistä alkolukkomalleista eivät täytä enää Traficomin vaatimuksia vuonna 2023.

Alkolukon hinta vaihtelee toimittajakohtaisesti. Alkolukko on mahdollista maksaa kertainvestointina tai vuokrata laite tuomioistuimen tai poliisin asettamaksi koetusajaksi. Alkolukon vuokraus on helppo ja yksinkertainen tapa suorittaa valvottu ajo-oikeus. Piirla Oy tarjoaa Suomessa LifeSafer alkolukkoa vuokrattavaksi valvottuun ajo-oikeuteen. Valvottua ajo-oikeutta hakeva henkilö vastaa itse kaikista kustannuksista, jotka liittyvät alkolukon tai ajoluvan hankintaan.

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous

"*" näyttää pakolliset kentät

Haluan tietää enemmän:
Etunimi*
Sukunimi*
Jaa somessa: