Alkolukko UKK

Löydä vastauksesi nopeasti ja helposti.

Mikä on valvottu ajo-oikeus? Kuka voi hakea valvottua ajo-oikeutta? Kuinka paljon alkolukon asennus maksaa?

Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Haluamme tehdä tiedon löytämien mahdollisimman helpoksi, ja siksi olemme koonneet yhteen tärkeimmät tiedot ja vastaukset. Jos et löydä tarvitsemaasi tietoa alla olevista vastauksista, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Yhteystietomme löydät helposti sivun alaosasta.

Valvottu ajo-oikeus

Henkilö, jota epäillään rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta (alkoholin takia), voi palauttaa ajo-oikeutensa asennuttamalla ajoneuvoonsa alkolukon. Valvottu ajo-oikeus ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen. Valvottavan ajo-oikeuden henkilö saa kuljettaa vain ajoneuvoa, jossa on hyväksytty alkolukko.

Valvottu ajo-oikeus kestää 12-36kk. Kesto on minimissään 12kk, kun rattijuopumustuomio suoritetaan valvotussa ajo-oikeudessa. Ajokielto on yleensä aina lyhyempi esim. 8kk, jonka aikana henkilö ei ole oikeutettu ajamaan ajoneuvoa. Jos tarkoituksena on palata mahdollisimman pian takaisin tien päälle, niin suosittelemme pyytämään valvottua ajo-oikeutta Poliisilta heti tapahtuman jälkeen. Tällöin on mahdollista saada ”väliaikainen ajokortti” jopa muutamassa päivässä. Väliaikainen alkolukkoajokortti oikeuttaa kuljettamaan hyväksytyllä alkolukolla varustettua autoa.

Rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksestä epäilty henkilö voi hakea Poliisilta valvottua ajo-oikeutta. On suositeltavaa hakea valvottua ajo-oikeutta mahdollisimman nopeasti, jotta väliaikaisen ajokortin saaminen nopeutuu. Henkilön tulee asua vakituisesti Suomessa eikä henkilöllä saa olla muita ajo-oikeuteen vaikuttavia rajoitteita. Lisätietoa ajo-oikeuteen vaikuttavista rajoitteista ajo-oikeuteen antaa Poliisi.

Henkilön syyllistyessä rattijuopumukseen poliisi määrää kuljettajalle väliaikaisen ajokiellon ja ottaa ajokortin haltuunsa. Valvottu ajo-oikeus alkaa siitä hetkestä, kun poliisi luovuttaa valvottavalle väliaikaisen ajokortin, jossa on erityisehto alkolukon käytöstä. Poliisi voi määrätä väliaikaisen ajokortin jo ennen rattijuopumusasian käsittelyä tuomioistuimessa.

Poliisilla asioimisen jälkeen valvottavan tulee hakea Traficomin palvelupisteestä uusi ajokortti, jolle tulee alkolukon käyttövaatimuksesta kertova erityisehto 69 (111). Kun Poliisin määräämä koetusaika on ohi, valvotun tulee toimittaa alkolukkoajokortti Poliisille. Poliisiviranomainen palauttaa valvotun aikaisemman ajokortin, mikäli muutoksia ei ole tarpeen tehdä määräajan jälkeen.

Alkolukkoajokortin hakeminen

Valvottua ajo-oikeutta voit pyytää poliisilta heti puhallutuksen jälkeen.

Alkolukkoajokortin myöntää valvottavan asuinpaikan poliisi. Poliisille tulee toimittaa todistus alkolukkoajo-
kortin liitteeksi kaksi passikuvaa ja todistus päihdekeskustelusta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Valvottu ajo-oikeus alkaa: Poliisi lisää erityisehdon ja antaa väliaikaisen ajokortin, minkä jälkeen valvottavan tulee hakea Traficomin palvelupisteestä uutta ajokorttia, johon on merkitty poliisin lisäämä erityisehto. Alkolukkoa on pidettävä Poliisin määräämän ajokiellon koetusajan, vähintään vuoden ja enintään kolme vuotta.

Valvotun tulee tavata lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen ja keskustella päihteiden käytöstään, niiden terveysvaikutuksista ja mahdollisista hoitovaihtoehdoista. Keskustelusta on pyydettävä todistus, joka selittää sen tarkoituksen. Tämä todistus on liitettävä ajokorttihakemukseen ja toimitettava se poliisille.

Alkolukon asennus ja käyttö

Alkolukon asennus valvottuun ajo-oikeuteen on noin 3-4 tunnin työ valtuutetulta asennuspisteeltä. Tämä työaika antaa suuntaa antavan käsityksen asennuskustannukselle, joka on noin 4h tuntiveloitus. Alkolukon asennushinta voi vaihdella myös ajoneuvon ja mallin mukaan (esim. sähkö- ja hybridiajoneuvot).

Alkolukko on laite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos kuljettajalla on yli 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Tämä vastaa noin 0,2 promillen alkoholipitoisuutta veressä.

Kuljettajan tulee puhaltaa alkolukkoon myös ajon aikana ennalta määrätyissä sykleissä. Ajoneuvon äänimerkki kytkeytyy päälle, mikäli kuljettaja ei anna ajonaikaista puhallusta säädetyssä ajassa tai sallittu alkoholipitoisuus ylittyy. Alkolukko ei kuitenkaan sammuta käynnissä olevaa moottoria.

Alkolukko tallentaa kaikki käyttötiedot sekä mahdolliset manipulointiyritykset laitteen muistiin.

Valvotun ajo-oikeuden alaisella on oikeus kuljettaa ainoastaan sellaista ajoneuvoa, johon on asennettu standardin mukainen/ Traficomin hyväksymä alkolukko. Valvottu kuljettaja ei myöskään ole oikeutettu kul-
jettamaan moottoriajoneuvoa Suomen ulkopuolella.

Muut henkilöt voivat ajaa alkolukolla varustettua ajoneuvoa. Valvottava kuitenkin vastaa alkolukon säädösten mukaisesta käytöstä.

Alkolukon tietoja ei tarvitse purkaa säännöllisesti (30.12.2016 jälkeen asennetuissa alkolukoissa). Uusi alkolukkolaki ei edellytä tietojen säännöllistä purkamista. Uusi alkolukkolaki astui voimaan 30.12.2016 (Alkolukkolaki (730/2016)

Alkolukko tulee kuitenkin kalibroida Traficomin hyväksynnän mukaisesti esim. 12kk välein.

Kun tuomioistuimen määräämä koetusaika on päättynyt, palautetaan alkolukkoajokortti poliisille. Poliisiviranomainen luovuttaa samassa yhteydessä vanhan ajokortin takaisin. Alkolukko poistetaan valtuutetussa asennusliikkeessä ja ajoneuvo muutoskatsastetaan. Alkolukon voi halutessaan jättää ajoneuvoon vapaaehtoiskäytön asetuksilla. Valtuutetut asennusliikkeet hoitavat asetuksien vaihdon.  

Ota meihin yhteyttä helposti!

Heräsikö kysyttävää? Autamme sinua mielellämme! Lähetä sähköpostia info@alkolukko.fi tai soita suoraan meille.

Heräsikö sinulle kysymyksiä?

Olemme koonneet UKK-sivulle vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen alkolukkoon tai valvottuun ajo-oikeuteen.

Vuokraa LifeSafer L250 alkolukko

Vuokraa alkolukko helposti! Täytä yhteydenottolomake ja olemme sinuun mahdollisimman nopeasti puhelimitse tai sähköpostitse yhteydessä